top of page

Friss kutatások a daith piercing hatásáról

Jelenleg is több kutatás folyik annak megállapítására, hogy a fül egy bizonyos pontjába helyezett piercing segíthet-e kezelni a migrént, és csökkentheti-e a fejfájást. A kutatások fényt deríthetnek arra, hogy milyen úton járulhat hozzá a piercing a kezelés sikeréhez. Ha Te is kíváncsi vagy a friss eredményekre, tarts velem ebben a cikkemben!


Az akupunktúra segítséget nyújthat a migrén ellen

Kutatások szerint az akupunktúra csökkenti a migrénes rohamok gyakoriságát. Hatása hasonló azokhoz a gyógyszerekhez, amelyek segítenek megelőzni a fejfájás kialakulását, ugyanis az a kicsi pont, ahová a daith piercing kerül, migrén nyomáspontként is ismert.


Az akupunktúrás szakember vékony tűket helyez el a test bizonyos pontjain, majd kézi vagy elektromos stimulációval serkenti a terület keringését, valamint az ideg működését. Ez az érintett tű körüli vérerek tágulását okozza, és növeli a szövetek véráramlását. Fontos tehát, hogy az akupunktúrát egy magasan képzett és szakértő akupunkturista végezze, aki mindent tud ezekről a nyomáspontokról.Így hat a daith piercing a nervus vaguson keresztül

A legfrissebb információk a fül és a vagus ideg stimulálásáról a Leeds Egyetem által végzett tanulmányból származnak (Bretherton és mtsai, 2019, Aging). A külső fül stimulálása enyhe elektromos rezgéssel, napi 15 percen át, mindössze két hétig javította a relaxációra való készséget és növelte a paraszimpatikus idegrendszer aktivitását. A kutatók elektromosan stimulálták a vagus ideg egy ágát, amely a tragus régiójában található. Az idős emberek esetében (55 év felett) a szimpatikus idegrendszer aktivitása erőteljesebb, amely stresszt, feszültséget, depressziót és alacsony energiaszintet eredményez. A tragus területén végzett elektromos stimuláció egyensúlyba hozta az idegrendszert, és lassította az öregedés fiziológiai hatásait. Fontos megjegyezni, hogy ez egy kis létszámú tanulmány volt, így nem tudni, hogy ezek az eredmények ugyanilyenek lennének-e egy nagyobb kontrollált tanulmányban.


Az eredeti kutatás az Egyesült Királyságban, a Leeds Egyetemen 2015-ben történt egészséges fiatalokkal. Az átjutó elektromos stimulációval való fülstimulálás javította az autonóm funkciót a vagus ideg területén. Az autonóm funkció normalizálása azt jelenti, hogy csökken a szimpatikus tónus, ezáltal a stressz, a feszültség, és valószínűleg a vaszkuláris (érrendszeri) tónus is. Hatására tehát az erek nem szűkülnek össze, ez pedig segíthet visszaszorítani a migrén kialakulását.


A fül terápia hatása az időskori elbutulásra

Van olyan kutatás a demencia (időskori elbutulás) területén is, amely során a fül külső területét átmenetileg enyhe rezgésekkel stimulálták. Az eredmények azt sugallják, hogy ez a módszer segíthet megelőzni a demenciát. A szakemberek úgy gondolják, hogy a fül stimulálásával a vagus ideg egy ága is elérhető, és ennek köszönhető a pozitív hatás. Hasonlóan ahhoz, amit eddig a daith piercing esetén feltételeztünk, a vagus ideg stimulációja a kulcsfontosságú tényező ebben a folyamatban is.


Daith piercing és a jövő

Folyamatban vannak még további kutatások a daith piercing hatékonyságával kapcsolatban. Tanulmányok folynak Angliában és más európai országokban, amelyek a módszer eredményességét vizsgálják. Az hogy a daith piercing működni fog-e valakinek, vagy sem, teljesen egyéni kérdés. Mivel a migrénnek számos kiváltó oka lehet, a daith piercing hatékonysága valószínűleg attól is függ, hogy a migrén egyik okozója összefügg-e az idegi működésben tapasztalható egyensúllyal, és ha igen, akkor azt a vagus ideg stimulációjával lehet-e korrigálni. Remélhetőleg a közeljövőben további ismereteket látnak majd napvilágot a vagus ideg stimulációjáról és arról, hogyan lehet a legjobban kezelni ezeket a fejfájástípusokat.


A Daith piercing kockázatai

A daith piercing több szempontból is kockázatos lehet. A piercinget egy nagyon érzékeny fülterületbe szúrják, és egyetlen hibás mozdulat tartós sérülést okozhat. Emellett az is előfordulhat, hogy súlyosbítja a migrént, ami hosszú távon bonyolíthatja a helyzetet.


A daith piercingek más kockázatai közé tartozik:

· Fertőzés a gyógyulás alatt

· Bakteriális fertőzés a gyógyulás után

· Allergiás reakció az ékszerekre

· Vérzés

· Idegkárosodás, beleértve az érzékelés elvesztését

· Duzzanat

· Fájdalom

· Hegesedési defektusok


Tudnod kell, hogy a sebet megfelelően és rendszeresen gondozod kell annak érdekében, hogy ne alakuljon ki fertőzés vagy egyéb szövődmény.


A Medical Piercing szakemberei szakszerű segítséget nyújthatnak

A Medical Piercingnél mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontosan a megfelelő helyre kerüljön az ékszered, és hogy megelőzzük a szövődmények kialakulását.


Ezt az alábbiakkal érjük el:

  • Alapos állapotfelmérést végzünk a szúrás előtt, és ellenőrizzük a füled állapotát.

  • Tűpontos bemérést végzünk.

  • Helyben, autokláv géppel fertőtlenített, orvosi fémből készült piercing kapsz.

  • Gumikesztyűben, steril környezetben dolgozunk.

  • Minden fontos információt elmondunk neked a piercing helyes ápolásáról.

  • E-mailben is megkapod a legfontosabb tudnivalókat.

  • Ha gond van, hívhatsz, de 2 hét múlva mi is felkeresünk téged, hogy minden rendben van-e veled.

 

Kedvet kaptál a daith piercinghez? Vár a Medical Piercing csapata! Jelentkezz be online naptárunkon keresztül, és már 2-3 napon belül lehet piercinged.22 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Akár már holnap várunk!

Csak válaszd ki a Medical Piercing csapatából, aki szimpatikus és azonnal tudsz hozzá időpontot foglalni, bármelyik piercing kezelésre!

bottom of page