top of page

Daith piercing kutatás! A vagus ideg stimulációja és a migrénkezelése

A daith piercing kutatás összefoglalója

Miután 2015-ben széles körben jelentek meg beszámolók a közösségi médiában a Daith piercing (DP) migrénre gyakorolt hatásáról, több ezer migrénes beteg kereste fel a piercing szalonokat a migrének kezelése reményében. Ennek ellenére kevés orvosi kutatást végeztek a témában. Célunk az volt, hogy két sorozatban, egy londoni migrén klinikán olyan betegeket vizsgáljunk, akik Daith piercinget viselnek.


Az Első Sorozatban 42 egymást követő beteg közül 30 jelentett javulást a fejfájásában 1-4 hónappal a szúrás után, ez átlagosan hármas emelkedés az átlagos tünetmentes napok számában. A javulás hosszú távon is fennállt annál a 11 betegnél, akiket elértünk a 12 hónapos követés során. A fejfájás és a látási kellemetlenség csökkenése gyakran azonnal bekövetkezett a DP után, ezért is vizsgáltuk a vizuális panaszok változását a szúrás előtt és után. Ezt úgy vizsgáltuk, hogy a résztvevőknek párhuzamos vonalakból álló rácsokat kellett megfigyelniük, amely köztudattan negatív hatással van a migrénre. A vizuális érzékelés okozta kellemetlenség csökkenése a szúrás után lényegesen nagyobb volt azoknál a betegeknél, akik később is javulásról számoltak be a migrénjükben.


A Második Sorozatban a szúrás előtt, előkezelésként, 115 beteg ideiglenes stimulációt kapott vékony tűkkel a fül két bizonyos porcában, és ezeket hasonlítottak össze. Az első az antitragusznál volt (a fül fő idegével ellátott terület, amelynek nincs a vagushoz köthető kapcsolata), a második a fül belső, Daith pontján, a crus helis alsó felszínén (egy terület, amelyet a vagus ideg lát el). Az antitragusz stimulálása nem váltott ki hatást, míg a Daith pont stimulációja mérhetően csökkentette a vizuális kellemetlenséget és más tüneteket, például a fejfájást már egy percen belül is. A betegek mintegy háromnegyedénél a tünetek ugyanazon időintervallum alatt visszatértek, amint eltávolították a tűt. A terápiás szúrást követően további jelentős csökkenést tapasztaltak mind a látási problémákban, mind más tünetekben.


Ezek az eredmények erősen utalnak a vagus ideg stimulációjának hatására, bár ez még további kutatást és megerősítést igényel. Arra a következtetésre jutottunk, hogy a DP potenciálisan egyszerű, olcsó és hatékony kezelés lehet súlyos migrénben szenvedő betegek egy részének.


Szójegyzék

  • ABVN A vagus ideg aurikuláris ága

  • ATN Auriculo-temporalis ideg (a trigeminus ideg egyik ága)

  • CNxx xxth Koponya ideg

  • DP Daith fülpiercing

  • GAN Nagy fülideg

  • LON Kis occipitalis ideg

  • MEG Magnetoencepalography

  • VNS Vagus ideg stimuláció

  • tVNS transzkután elektromos VNS

  • sVNS tartós perkután VNS


Bevezetés

Éppen elterjed 1992-ben mint divatos testékszer, a Daith piercing (DP) viselői hamar beszámoltak véletlenszerű javulásokról a migrénjükben. Kezdetben lassan terjedtek a migrénes panaszok csökkenésével kapcsolatos beszámolók, majd 2015-ben a DP viselése vírusként terjedt el, miután az Amerikai Egyesült Államokban praktizáló Dr. Thomas Cohn weboldalán tett közzétett egy cikket a fejfájásos esetek csökkenéséről. Azóta több ezer migrénes kapott DP-t a migrénjük kezelésére. 2016 végén, amikor először hallottunk ezekről a beszámolókról, annak hatékonyságra vonatkozó bármilyen bizonyíték csak néhány amatőr felmérésre korlátozódott. Egy ilyen felmérést részletesen elemeztünk, és az adatok közötti összefüggés arra utalt, hogy további szakmai felmérések is indokoltak lennének. 2017 májusa óta négy internetes felmérést végeztünk több mint 4500 migrénes betegnél, akiknek DP-jük volt (ebből több mint 850 migrénes volt több mint 10 éve, és a szúrás több mint 12 hónappal ezelőtt történt), és mindegyik megerősítette a migrén csökkentéséről szóló beszámolókat, ahogyan az az eredeti amatőr felmérésből is kiderült (Blatchley et al., 2017).


Eddig a Daith fülbevalóval kapcsolatos egyetlen közzétett munka csupán egy beteg esetét tárgyalja, és szintén további kutatást javasol (Rizzo et al., 2017). Mindazonáltal van egy fiziológiai érvelés is amellett, hogy a DP hatással lehet a migrénre. A DP a crus heliszt átszúrja, ami a hallócsatorna felső szélén elhelyezkedő porcfelület, amit a vagus ideg auricularis ága (ABVN) lát el (lásd a 1b és 1c ábrát). Az invazív vagus ideg stimuláció (iVNS) bevált kezelés mind a migrén, mind az epilepszia esetén, és jelentős kutatás történt a nem invazív transzkután elektromos stimulációval az ABVN-n keresztül (Gu et al., 2018; Tassorelli et al., 2018). A transzkután elektromos eszközökkel ellentétben - amiket időszakosan használnak - a piercing állandóan ingerli ezt a területet, így az esetleges hatás, az ABVN-re valószínűleg hosszú távon fennállhat. Emiatt szükségét láttuk a DP hatásainak részletes felülvizsgálatára.


Ekkor kezdtük el a DP lehetőségét felkínálni olyan migrénes betegeknek, akik az interneten nyomoztak migrénes kezelési lehetőségek után. Miután megkapták, nagy meglepetésünkre a legtöbb beteg jelentős és azonnali javulásról számolt be tüneteikben, mint például "agyköd", nyaki fájdalom, állkapocsfájdalom és látási diszkomfort csökkenéséről, tehát nemcsak a fejfájás enyhüléséről. Sokan a panaszok teljes megszűnéséről számoltak be, és ez később is gyakran megfigyelhető volt a betegek reakcióiban a szúrás után azonnal.


Jól ismert, hogy a kontrasztos, párhuzamos vonalakból álló rácsok általában felerősítik a tüneteket a migréneseknél (Wilkins et al., 1984; Marcus és Soso, 1989). 2018 márciusától kezdve ellenőrizni kezdtük a DP előtti és az azt követő látási kellemetlenség változásait a rácsok által okozott tünetek terén. A vizuális panaszok csökkenése a szúrás után gyakran jól megfigyelhető volt a kezelés során (lásd az alábbi Első Sorozat leírását), azonban aggódtunk, hogy ez egyszerűen csak placebo reakció lehet, esetleg csak a szúrás okozta fájdalom miatt terelődött el a figyelmük a tényleges tüneteikről. Fontos megjegyezni, hogy a szúrás közben tapasztalt fájdalomra adott reakció igen változó volt. Ezért ellenőriztük a hatásokat egy ideiglenes diagnosztikai stimulációval, amelyet egy vékony tűvel végeztünk, és ez minimálisan vagy egyáltalán nem okozott fájdalmat. Sok betegnél azt tapasztaltuk, hogy a Daith szúrási pontjának stimulációja egy tűvel azonnal csökkentette a kellemetlenséget, amelyeket rácsok megfigyelése generálhatott, valamint a további tünetek (fejfájás és "agyköd" stb.) is enyhültek. Mindezek azonban visszatértek, amikor eltávolítottuk a tűt. Ellenőrzésként hasonló ideiglenes stimulációt adtunk a fül egy olyan területén, amelyet nem az ABVN lát el, és amelyet inaktívnak feltételeztünk (lásd az alábbi Második Sorozat leírását).


Ennek a két vizsgálati sorozatnak az eredményeiről számolunk be, amelyek résztvevői a londoni migrénklinikára jártak, és DP-t kértek migrénjükre.


Első Sorozat

Módszerek

2018 márciusától egy 40 egymást követő betegből (39 nő) álló kérdőívsorozat adatait kezdtük gyűjteni, akik hosszú ideje szenvedtek fejfájástól. Ezek a résztvevők a közösségi médián és az interneten keresztül keresték a DP lehetőségét. Először kitöltöttek egy részletes fejfájás kérdőívet, majd a beavatkozás részletes ismertetője után aláírták a beleegyező nyilatkozatot.


Szúrás

A DP áthalad a crus helis porcán, a cymba conchae-tól az auditorium meatus tetejéhez közeli alsó felületén, lásd a 1a és 1b ábrát.

 1. ábra a. Daith piercing; b. A fül anatómiája és annak beidegzése. ABVN – a vagus ideg aurikuláris ága (CN10); ATN – auriculo-temporális ideg (CN5-ből); GAN – nagy fülideg (nyaki idegekből); LON – kisebb occipitalis ideg (nyaki idegekből). d. Akupunktúrás tűpozíciók a 2-es sorozatban.

 

Az első lépés a bőr 70%-os alkohollal történő fertőtlenítése volt. Egy éles, eldobható 18-as méretű tűt használtak a crus helis felső felületén lévő bőrfelület átszúrására. Ezután a tű áthaladt a porcon, hogy a fül alsó felületén jöjjön ki. A tű segítségével vezették be az ékszert, ami ezután a fülben maradt. Maga az ékszerek lehet egy zárt gyűrű, vagy egy hajlított pálcika fém rögzítőgolyókkal, amelyeket felül és alul csavaroznak be. Nem használtunk orvosi rozsdamentes acélt a nikkel tartalma miatt, ehelyett 100% titán ékszert alkalmaztunk (ez a páciens kérésének megfelelően arannyal bevont is lehetett). Az összes felszerelést és ékszert vákuumos autokláv gépben fertőtlenítették, a tű és vezető pedig minden esetben egyszer használatos volt.


A Daith szúrás kivitelezése precíz technikát igényel, ezért egy sok éves tapasztalattal rendelkező piercingessel dolgoztunk együtt. Meglepő módon a szúrás gyakran fájdalommentes volt, és azoknál a betegeknél, akik fájdalmat tapasztaltak, az rövid időtartamú volt.


A látási diszkomfort értékelése a rácsok megfigyelésekor.

A rácsok által okozott látási kellemetlenséget a DP előtt és az azt követően azonnal értékelték. Ehhez egy három rácsból különböző vonalsűrűséggel ellátott képet használtunk, majd egy másikat, amely 10, erős kontrasztos rácsokból állt, mindegyik ugyanazzal a vonalsűrűséggel. A vonalsűrűség minden rácsban ciklusonként mért térbeli frekvenciaként volt kifejezve (cpd - cycles per degree). Egy ciklus egy fekete-fehér vonalpárt jelent azonos szélességgel. Korábban kimutatták, hogy körülbelül 3 cpd térbeli frekvencia az, amely a leginkább képes kiváltani a panaszokat (Wilkins et al., 1984).


Az összes minta kör alakú volt, és 0,6m nézőtávolságnál 9 fokos szöget zártak be. A szoba megvilágítása 150 lux volt. A páciensek minden mintát 1-2 másodpercig néztek, és egy 6 pontos skálán kellett bejelölniük a tapasztalt panaszok mértékét: "nincs", "érzékelhető", "enyhe", "közepes", "súlyos", "elviselhetetlen".


Egy kontroll csoportot is vizsgáltunk, amelyben 130 olyan beteg szerepelt, akiknél nem volt fejfájásra utaló orvosi előzmény, és nem kaptak DP-t (89 férfi, 41 nő). Ugyanezen rácsokkal vizsgálták a látási kellemetlenséget a rutin látásellenőrzés során, azonos megvilágítási feltételek mellett.


Követési részletek

Az emailben küldött linken keresztül követtük nyomon a pácienseket, amely egy online kérdőívet is tartalmazott a fejfájások gyakorisággal, súlyossággal, társuló tünetekkel, gyógyszerszedéssel stb. kapcsolatos kérdésekkel. A követés 2018. május 31-től történt, 1-4 hónappal a DP után, valamint 2019. május 20-tól, 12 vagy annál több hónappal a DP után.


Fejfájás értékelése

A migrént, a fejfájást és az egyéb tüneteket részletesen értékelték. Megkérdezték a pácienseket a migrén/súlyos fejfájás gyakoriságáról, egyéb, nem migrénes fejfájásokról, valamint a teljesen tünetmentes napokról, mind kezdetben, mind a követés során. A követés során azt is megkérdezték tőlük: "Összességében hogyan változtatta meg a Daith piercing a migrénjét/súlyos fejfájásait?", a válaszlehetőségekkel: "sokkal rosszabb lett", "kicsit rosszabb lett", "nem tapasztaltam változást", "kicsit javult", "jelentős mértékben javult" és "már nincsenek".


Az Első Sorozat Eredményei

1-4 hónapos időpontban az 57 résztvevő közül 42 betegünket tudtuk követni (73%). Erről a 42 betegről számolunk be, akik DP-t kaptak 2018. március és május között. Átlagosan 16 éve szenvedtek fejfájástól (minimálisan 1 év, maximálisan több mint 20 évig). Fejfájásaik gyakoriak (átlagosan havi hét tünetmentes nap), és súlyosak voltak (munkavégzést 80%-ban akadályozták). A betegek 36%-a észlelt aurát.


Azonnali válasz a rácsokra

A 2. ábra átlagos eredményt mutat a 42 migrénes páciensnél, a DP előtt és azonnal utána a három rácsos vizsgálat esetében, amelyek térbeli frekvenciában különböztek (bal panel), valamint később tíz rácsnál, amelyek kontrasztjukban növekedtek (jobb panel). Az összes mintától származó átlagos értékelt látási kellemetlenség szignifikánsan nagyobb volt a DP előtt, mint az azt követően (t(41)=10,1, p<.0001).

 2. ábra: A rácsok által okozott vizuális diszkomfort értékelése DP előtt és után. Bal oldali panel: magas kontrasztrácsok 0,5, 3 és 9 cpd térfrekvenciákkal. Jobb oldali panel: változtatható kontrasztú rácsok térbeli frekvenciával 3 cpd. Külön görbék mutatják a DP előtti és utáni értékeléseket.

 

A 130 főből álló kontroll csoportban (89 férfi, 41 nő) azoknál, akiknél nem volt migrénre utaló orvosi előzmény, 125-nek nem okozott kellemetlenséget a rácsok megfigyelése. Négy páciens (3 nő) „enyhe” kellemetlenséget tapasztalt, és csak egy férfi esetében volt „közepes” fokú diszkomfort.


Klinikai változások az 1-4 hónapos követés során

A teljes csoport tekintetében jelentős és szignifikáns csökkenés volt a migrénes napok számában, és a tünetmentes napok számának növekedésében (Wilcoxon-tesztek, z>4,19, p<.0001, kétoldalú, mindkét mérés). Emellett szignifikánsan csökkent a migrén súlyossága is (t(36)=7,05, p<.0001).


Ezt az eredményt tovább erősítette, amikor az egész csoportot a követés során feltett kérdésre adott válaszok alapján további csoportokra osztottuk: „Összességében hogyan változtatta meg a Daith piercing a migrénjét/súlyos fejfájásait?”. A választási lehetőségeket az a 1. táblázatban első oszlopban tüntettük fel, emellett a táblázatban szerepelnek a havi átlagos migrénes napok és tünetmentes napok számai is, a DP előtti konzultáción és a követés során. A páciensek szubjektív értékelése a migrénjük változásáról megegyezik a migrén és tünetmentes napokban tapasztalt változással.

 1. táblázat: Átlagos migrénes napok és tünetmentes napok a DP előtti hónapban és a követéskor, csoportosítva a követés során jelentett általános javulás szerint.

 

Ahogy az 1. táblázat alapján látható, azok az egyének, akik azt nyilatkozták, hogy fejfájásaik "nagyban javultak", markáns csökkenést mutattak a migrénes napok, és jelentős növekedést a tünetmentes napok számában. Ezek a számok kevésbé voltak jelentősek azoknál, akik "kicsi javulást" jeleztek, és azoknál, akik "nem tapasztaltak változást", itt csekély különbség mutatkozott a DP előtti és a követéses időszakban is.


A rácsokra adott válasz és a későbbi, klinikai eredmények közötti kapcsolat

A teljes csoport esetében összefüggés mutatkozott a DP behelyezése után értékelt látási diszkomfort csökkenése és a migrénes napok későbbi, 1-4 hónapos változása között (rho=0,31, p<.05), valamint a tünetmentes napok (rho=0,32, p<.05) között. Ez a fejlődés hasonlóan szemléltethető a csoport részleges bontásával az 1-4 hónapos összességében jelzett javulás szerint, lásd a 2. táblázatot.

 2. táblázat: A DP előtti és utáni átlagos diszkomfort érzés, általános javulás szerint csoportosítva

 

A DP hosszú távú hatásai

A DP utáni 12. hónapban csak 11 olyan pácienssel tudtunk kapcsolatba lépni a 30-ból, akik 1-4 hónapos javulást jeleztek (azzal a 12 beteggel nem tartottuk a kapcsolatot, akiknél nem jelentkezett javulás). A 11 beteg közül 5-en azt is jelentették, hogy a "hatás még nem kezdett el halványulni". Az eredményeket lásd a 3. ábrát.

 3. ábra A 11 beteg adatai, akik korábban javulásról számoltak be az 1-4 hónapos kérdőívezés alatt (8/11 kevés javulásról számolt be, és 3/11 nagy javulásról). A 12. havi kérdőív alatt 1 migrén szűnt meg, 9 beteg nagy javulást, 1 kis javulást és 1 nem tapasztalt változást. A jelentett migrénes napok nem tartalmazzák az enyhe „egyéb fejfájás” napokat.

 

Ideiglenes megbeszélés: 1. Sorozat

Az 1. sorozat páciensei gyakori és súlyos fejfájással küzdöttek. Az első követésnél a betegek több mint fele javulást jelzett, és 38%-uknál ez a javulás markáns volt. A kis mintánál, akiket egy év után követtünk, 11-ből 9-en továbbra is jelentős javulást jeleztek. A migrénes betegek többségénél előfordult látási kellemetlenség, amelyeket a rácsos mintázatok okozta, és a DP által okozott csökkenés átlagos mértéke előre jelezte a fejfájás javulását nemcsak az 1-4 hónapos követésnél, hanem a 12 hónaposnál is.


2. Sorozat

Annak érdekében, hogy feltárjuk a placebo válasz lehetőségét az 1. Sorozat eredményeiben, ideiglenesen diagnosztikai stimulációt végeztünk a fülön, kis tűkkel a szúrást megelőzően, 115 betegnél (akiket 2019. márciustól decemberig kezeltek). Ezzel össze tudtuk hasonlítani a DP azonnali hatásait mind a Daith pont, mind egy inaktív pont stimulációjával.


Módszerek

Az általános eljárások az első kérdőív, beleegyező nyilatkozat és a szúrási módszer tekintetében ugyanazok maradtak, mint az 1. Sorozatban. A 2. Sorozathoz hozzáadtunk ideiglenes stimulációt finom 31G vastag, 0,25 mm átmérőjű tűkkel, egymást követően az 1/d ábrán látható két ponton, Needle 1 az antitragus területén, amely nem az ABVN által beidezett terület, és Needle 2 az alsó Daith szúrási pontján a crus helis alsó felületén, ami az ABVN által ellátott terület. A résztvevőknek elmagyaráztuk, hogy két diagnosztikai tűt helyezünk be egymás után különböző helyekre az idegi válasz mérésére, majd beleegyezést kértük ehhez a procedúrához. Ügyeltünk rá, hogy a tűk specifikus jelentőségét ne magyarázzuk el. A tűket átvezettük az epidermisen a porcig. Az összes betegnél a tű behelyezése minimális vagy semmilyen kellemetlenséget nem okozott. A behelyezés előtt a területet 70%-os alkohollal fertőtlenítettük.


A pácienseket arra kértük, hogy figyeljék meg a rácsos mintákat és értékeljék a panaszaikat négy alkalommal: kezdetben, miközben beültették a tűket, és újra a DP után. Emellett arra kértük őket, hogy jelentsék, ha bármilyen változást észleltek a tű beültetése után, majd annak kivonása után is.


A 2. Sorozat eredményei

Az első vizsgálatkor a páciensek átlagosan havonta 8,2 migrénes és 7,5 tünetmentes napot jelentettek. A migrénes fejfájások olyannyira súlyosak voltak, hogy az esetek 75%-ában akadályozták a munkavégzést. Az esetek 59%-ában aura tüneteket is jelentettek.


A vizuális panaszok változása

A látási kellemetlenség értékelése a Needle 1 előtt, a Needle 1 alatt, a Needle 2 alatt és a DP után külön görbéken látható a 4. ábrán. A Needle 1 (az antitragusban, lásd a 1b és 1d ábrákat) nem váltott ki változást. Az átlagos értékek az első és második tű beültetése előtt 1,34, illetve 1,35 voltak; t(114)=1,06, p=.29. Ezzel szemben a Needle 2 a Daith pontban jelentősen csökkentette a kellemetlenség mértékét (átlagos értékelés 1,00, t(112)=8,04, p<.0001). További jelentős csökkenés következett be a DP-től (átlagos értékelés 0,54, t(113)=11,61, p<.0001).

 4. ábra: A rácsok által okozott vizuális panaszok értékelése. Bal oldali panel: nagy kontrasztú rácsokkal térbeli frekvenciák 0,5, 3 és 9 cpd. Jobb oldali panel: változtatható kontrasztú rácsok térbeli frekvenciával 3 cpd. A standard hiba minden pontnál kisebb volt, mint 0,23. Külön görbék mutatják a korábbi értékeléseket a tűstimuláció, az 1-es tűvel történő stimuláció során (N1), a 2-es tűvel történő stimuláció során (N2) és DP után. (Az „előtte” és az „N1” görbék szinte egymásra helyezkednek.) A standard hiba minden pontnál kisebb volt, mint 0,17.

 

A tünetek változása

A pácienseket megkérdezték a tűstimuláció tüneteikre gyakorolt hatásáról, és arról, hogy visszatértek-e a tünetek, miután eltávolították a tűt. A 3. táblázat tartalmazza a jelzett tüneteket és az ezekről számot adó páciensek számát a DP előtt. Emellett mutatja a tünetek változását a tű eltávolítása után.

 3. táblázat: A DP előtt jelentett tünetek, és ezekre a tünetekre gyakorolt hatás a behelyezés után és az 1. tű (antitragus) és a 2. tű (alsó Daith pont) eltávolítása, valamint a DP után.

 

Ahogyan látható a 3. táblázatból, a Needle 1 csekély hatással volt bármilyen tünetre, míg a Needle 2 csökkentette a legtöbb tünetet, csak akkor, amikor az pontosan a helyén volt. A DP szinte az összes tünetet csökkentette.


Megbeszélés

Jelenleg az orvosi kutatások a Daith Piercinggel (DP) kapcsolatban migrén esetében csupán egy esetről szólnak, annak ellenére, hogy sok ezer migrénes személy látogatta meg piercing szalonokat az elmúlt 20 évben a migrénjük kezelése céljából. Két kezdeti kérdést szükséges tisztázni: 1. Van-e a DP-nek olyan központi hatása, ami túlmutat a placebo hatáson? 2. Ha van, akkor mennyire hatékony a migrén csökkentésében és mennyi ideig tart ez a hatás?


Kutatásunk a DP-vel történő kezelés felülvizsgálata, nem placebo-kontrollált vizsgálat. A DP egy látható, kézzelfogható terápiás eszköz, tehát a résztvevők számára minden esetben világos lenne, hogy placebó kezelést kaptak-e sem. A hatékony vizsgálati tervezéshez kezdeti adatokra van szükség. Jelenleg nincsenek ilyen adatok, így mi inkább egy fokozatos eljárást választottunk, hogy megállapíthassuk, hogy a jelentett válaszok teljesen a placebo hatáson vagy sem, és hogy további kutatások indokoltak-e.


Kutatásunk alátámasztja azt a hipotézist, hogy a DP néhány betegnél jelentős és hosszú távú központi hatás van a migrénre, valószínűleg a vagus ideg stimulálása következtében. Habár nem zárjuk ki a placebo hatását, nehéz lenne kizárólag placebo hatásként magyarázni az eredményeket az alábbi okok miatt:


1. Ismert tény, hogy migréneseknél zavaróak a fekete-fehér párhuzamos vonalmintázatok. A DP előtti reakciók teljes mértékben kiszámíthatóak voltak mind a térbeli frekvencia, mind a minták kontrasztjának változtatásakor. A DP után ez a diszkomfort következetesen hasonló, de csökkent választ mutatott. Egyéb szubjektív tünetek is csökkentek, és a páciensek tapasztalata nyilvánvaló volt. A változás mértéke a DP után figyelemreméltó volt és statisztikailag nagyon jelentős.

2. A 2-es akupunktúrás tű (Needle 2) behelyezése hasonlóan következetes (bár kevésbé markáns) csökkenést okozott a vizuális kellemetlenségben és más tünetekben, még akkor is, ha a tű behelyezése minimális vagy semmilyen fájdalmat nem okozott. Ezek a változások részben nem placebo választ mutatnak, de a szúrás vagy a páciens elvárásainak figyelembevétele még nem zárható ki lehetséges magyarázatként.

3. A Needle 2 eltávolítása után a tünetek sok páciensnél visszatértek. A hatás növekedése és csökkenése a behelyezés/eltávolítás után 60 másodpercen belül következett be.

4. Az 1-es akupunktúrás tű (Needle 1), amelyet az antitragus porcába helyeztek, egy olyan pontba, amelyet nem az ABVN idegek látnak el, semmilyen változást nem okozott a tünetekben vagy a vizuális panaszokban.

5. További ismeretekre van szükség, mielőtt megkísérelnénk egy placebo-kontroll vizsgálatot. Az fMRI és MEG képalkotó tanulmányok hasznosak lehetnek az azonnali központi válasz értékelésében.


Összefoglalva, a páciensek értékelték a vizuális kellemetlenséget, amelyet a rácsos mintázatok váltottak ki. Az értékelt kellemetlenségek ábrái összhangban voltak az irodalomban vártakkal minden stimulációs módszerre vonatkozóan (szúrás vagy tűk). Minden szakaszban azt próbáltuk felfedezni, hogy a DP hatása placebo-e, azonban a kutatás minden elemével egyre nehezebbé vált teljesen placebónak magyarázni az effektusokat.


A Daith piercing népszerűsége

A DP általában csak szimpla piercinges és tetováló szalonokban elérhető, így nehéz megbecsülni az elvégzett beavatkozások számát. A piercing viselése ritka volt, amíg híre nem terjedt az interneten, hogy hatással van a migrénre 2015. márciusától kezdve. A Blue Banana piercing stúdiók (személyes kommunikáció) tájékoztattak minket arról, hogy több mint 32 000 DP-t végeztek 2015. májusa óta, átlagosan hetente 10-et az Egyesült Királyság 13 klinikájának mindegyikében. Más klinikákkal folytatott, nem hivatalos megbeszélések azt sugallják, hogy ez nem szokatlan. Nyilvánvalóan nagyszámú beteg keresi a DP-t az átlagos piercing szalonokban.


Úgy tűnik, hogy a legtöbb migrénes beteg DP-t keres, mert a rutin orvosi kezelések nem váltak be. Az online felméréseink azokról, akiknél van DP, azt mutatják, hogy 90%-a korábban járt a háziorvosánál, és 50%-uk neurológushoz is fordult, mielőtt a DP-t beszúratta. A pozitív változást tapasztalt betegek valószínűleg nem fogják többé keresni a neurológust vagy más szakorvost, ami magyarázhatja, miért számolnak be olyan ritkán sikeres kezelésekről a neurológusok, annak ellenére, hogy nagyszámú DP-t végeznek orvosi felügyelet nélkül.


Placebo hatás

A randomizált placebo-kontrollált tanulmányok a kezelés értékelésének elengedhetetlen elemei, de nehéz alkalmazni egy ilyen, egyértelműen látható beavatkozás esetén, mint a DP is, így más bizonyítékokat is keresni kell.


A placebo-hatás vizsgálata kihívást jelenthet, különösen a fejfájás esetén. Egy 2002-es metaanalízis (Van Der Kuy és Lohman, 2002) 22 placeboval kontrollált tanulmányt vizsgált meg, amelyek 19 különböző migrént megelőző kezelést mutattak be, és arra a következtetésre jutottak, hogy egyetlen placebo hatás sem vezetett a tünetek több mint 40%-os csökkenéséhez, legalábbis a vizsgált tanulmányokban.


A placebo hatásának időbeli csökkenését is vizsgálták (Sun et al., 2013). A DP-t egyszeri beavatkozásként alkalmazták. Ha a DP hatása teljesen placebo, akkor ésszerű lenne arra számítani, hogy a hatékonyság hanyatlása néhány hónapon belül bekövetkezik, és hogy egyetlen beavatkozásból származó placebo-hatás csak minimális vagy semmilyen javulást sem eredményez egy év után.


A klinikánkba érkező páciensek specifikusan a piercingért jöttek, miután az interneten kutattak a témában. Óvatosnak kell lenni azzal kapcsolatban, hogy a sikeres kezelések igen reménytkeltőek. Az online beszélgetési fórumokon vegyes véleményeket olvasni - nagy siker, átmeneti vagy semmilyen hatás, mindemellett olyan előítéletekkel, melyek szerint „lehetetlen, hogy működjön”. A pácienseink általában úgy gondolták, hogy "megéri megpróbálni", mert más kezelések nem váltak be eléggé, és általában a DP-től sem vártak javulást. A konzultáció során világossá tettük, hogy a DP nem mindenki számára hatékony, és lehetőséget adtunk a betegeknek a kezelés elutasítására, illetve gondolkodási időt is kaptak.


A migrén és a vizuális panaszok

A migrén és a vizuális tünetek (beleértve a különböző mintákból és villogásból származó kellemetlenséget, valamint a fotofóbiát) közötti kapcsolat jól ismert. A vizuális panaszok azonnali csökkenése a DP után váratlan volt, és nehéz azt egyszerűen a szúrás okozta kellemetlenséghez kötni. A finom tűvel történő stimuláció minimális fájdalmat okoz, mégis jelentős hatással van a vizuális panaszokra, míg a nem-vagális terület tűstimulációja egyáltalán nem mutatott hatást. A vizuális kellemetlenség modulálása valószínűleg nem a vizuális pályák közvetlen hatására utal, hanem más általános központi mechanizmusokra, amelyek a migrénhez is kapcsolódnak.


Lehetséges működési mechanizmus

Az invazív vagus ideg elektromos ingerlése csökkenti az agykéreg (kortex) ingerlékenységét epilepszia esetén, és ezt használják mind az epilepszia, mind az elviselhetetlen migrén kezelésére (Uthman, 2000). A vagus ideg auricularis ágának transzkután elektromos ingerlése migrén kezelésére szolgál (Gu és mtsai., 2018), ez pedig epilepszia esetén is hatásosnak bizonyult (Yuan és Silberstein, 2016). A rácsos mintázatból származó vizuális kellemetlenség az agykéreg ingerlékenységét tükrözi migrén esetén (Huang és mtsai., 2003). A piercing elhelyezkedése tehát kiemelten fontos.


A fülpiercingek közül egyik sem köthető a migrén csökkentéséhez (beleértve a traguspiercinget is), ez összhangban van az ABVN által szolgáltatott kevesebb vagy hiányzó beidegzett területekkel.


Az azonnali tünetek és a vizuális kellemetlenség csökkenése a tű vagy a DP után összhangban áll a szenzoros idegek irritációjából származó vagus ideg ingerléssel, és az ehhez társuló kortex ingerlékenység csökkenésével.


A porcos fülpiercingeket (köztük a DP is csak egy) általában divat céljából szúrják a szalonokban. Általánosságban ismert, hogy a gyógyulásuk lassú, mert a porc vérellátása alacsony, és a hegesedés a piercing nyomvonala mentén lassú. Enyhe gyulladás hónapokig fennmaradhat, amit általában a piercing szakemberek kezelnek.


Problémák/mellékhatások/fertőzési arány

A DP beszúrását nem könnyű elvégezni, tapasztalatot és szakmai tudást igényel. A piercing szalonok évek óta készítenek fülpiercingeket és a szakemberek általában jól képzettek az utógondozási eljárásokban:


1. Azonnali hatások - ellentétben a nyaki VNS-sel (invasív vagy transzkután) a DP csak afferens rostokat stimulál, így nem várható közvetlen hatás a szív működésére a vagus efferens rostjainak stimulációjától, és ilyen hatásról nem számoltak be. Talán meglepő módon a legtöbben alig vagy egyáltalán nem éreznek fájdalmat a piercing közben.

2. Rövid távú hatások - főként alvás közben okozhat gondot a frissen szúrt terület.

3. Hosszú távú hatások - 1-3 hónapig és ritkán tovább is tapasztalható irritáció és crusta (pörk) kialakulása a piercing körül. Azonban a fertőzés megelőzhető az alapos higiénés szokások betartásával. A piercing eltávolítása fertőzés miatt igen ritka, de az antibiotikumokat igénylő potenciálisan súlyos fertőzés kockázatát nem szabad figyelmen kívül hagyni, és ezt figyelembe kell venni az utógondozásban.


Következtetés

A DP potenciálisan olcsó, biztonságos és hatékony migrénkezelés lehet, amely gyorsan hozzáférhető. Hatásának pontos magyarázatához azonban további kutatás szükséges egy nagyobb migrénes betegcsoporton.


Jelenleg egy 12 hónapos megfigyeléses követésen dolgozunk azokkal a betegekkel, akik a migrénjük miatt választottak Daith piercinget. A Blue Banana-val közösen végezzük a felmérést. Ez egy országos piercing stúdió lánc Nagy-Britanniában, amely hetente 200 alkalommal végez Daith piercing behelyezést, és sok vendégük kifejezetten a migrén miatt kéri.

103 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Akár már holnap várunk!

Csak válaszd ki a Medical Piercing csapatából, aki szimpatikus és azonnal tudsz hozzá időpontot foglalni, bármelyik piercing kezelésre!

bottom of page