top of page

A migrén okai, tünetei és kezelési módjai 2023

Magyarország legrészletesebb Migrén összefoglalóját készítettem el neked ezen az oldalon. Ha pedig úgy döntesz, hogy időpontot foglalsz migrén piercing elhelyezésre, azt itt megteheted

migren.png
hatter-1.png

Így segíthet a migrénen a Medical Piercing

11 éve tartó migréntől szabadított meg. Ekkor határoztam el, hogy másnak is szeretnék segíteni.

Üdvözöllek! Kovács Gabriella vagyok, egészségügyi szakember. Mióta a fiammal megkaptuk Shenmen piercingünket a migrén teljesen eltűnt az életünkből. Azóta már rengeteg embernek mutattam meg ezt a kezelést.

Nézd meg a bemutatkozó videómat arról, hogyan működik a Medical Piercing és milyen panaszok esetén lehet hatásos!

Migrén összefoglaló

A migrén hazánkban is sok ember életét megkeseríti. A ma már népbetegségnek is számító fejfájás típus leginkább a nőket érinti, férfiaknál ritka esetben fordul elő. A hátterében álló ok egyelőre ismeretlen, csak megfigyelések alapján bizonyított néhány, a rohamot kiváltó tényező (pl.: menstruáció, bizonyos ételek, italok).

A migrénnek 3 fajtája létezik, és 4 fázisát különböztetjük meg, amelyek egyénenként szintén eltérhetnek, és nem minden esetben zajlik így, lépésről-lépésre a rohamok kialakulása.

A rohamok kezelése leggyakrabban gyógyszeres úton történik, és már számos opció közül választhatunk. Minden esetben fontos a rendszeres orvosi kontroll, hogy a gyógyszerek beállítása megfelelő módon történjen!

 

A gyógyszerek mellett a megelőzés, illetve az akupunktúra is hatásos lehet. Ma már elterjedtnek számít a migrén piercing is, amely a shenmen piercinggel kombinálva jelentős százalékban megkönnyítheti a migrénnel küzdők életét.

Ha szeretnél többet megtudni a migrénről, és a kezelési módjairól és a piercingekről, olvasd el alábbi, részletes összefoglalómat a témában!

1. A Migrén okai

 

A migrén hátterében álló ok egyelőre ismeretlen, azonban jelenleg is számos kutatás zajlik, hogy alaposabban feltérképezzék ezt a fejfájás típust. A genetikai is közrejátszhat, hogy az agyban időszakosan egy rendellenes aktivitás jön létre, amely átmenetileg megváltoztatja érintett agyi terület funkcióját.

A kiváltó okokat tekintve tehát egyelőre csak a migrénes rohamokkal küzdök megfigyeléseire lehet támaszkodni, amely alapján elmondható, hogy a fejfájást kiválthatja:

 • hormonális változás (menstruáció előtt és után 3 nappal sokkal gyakoribb)

 • hideg/meleg front

 • stressz

 • bizonyos ételek (pl.: bor, kakaó, kávé, sajtok)

 • fáradtság

2. Migrénes fejfájás fajtái

 

A migrénnek három típusát különböztetjük meg:

Migrén, aura nélkül

Mindenféle előjel nélkül a fejfájás szinte csak berobban.

Migrén aurával

A fejfájási rohamot megelőzi valamilyen előjel, pl.: szikralátás, kar vagy láb zsibbadása.

 

Csak az aura, migrén nélkül

Ritka esetben, de előfordulhat, hogy fejfájás nem alakul ki, viszont a migrénre jellemző további tüneteket és az aura jelei jelen vannak.

3. A migrén tünetei

 

A migrénes fejfájásra jellemző:

 • általában csak az egyik oldalon jelentkezik

 • közepes/nagyon erős lüktető fájdalom

 • mozgásra erősödik

 • ritka esetben mindkét oldalra, az arcra és a nyak területére is kiterjedhet

A fejfájáshoz társulhat:

 • émelygés, hányás

 • fény-és zajérzékenység

 • ritka esetben: izzadás, hasi fájdalom és hasmenés, koncentrációzavar, hőhullámok

 

Fontos kitérni az aura tüneteire is, amelyek a fejfájás előtt 5 perccel vagy 1 órával jelentkezek. Ezek az alábbiak lehetnek:

 • látászavar (villanás, cikk-cakk minták, vakfoltok)

 • a kezekben jelentkező (majd onnan felfelé, a karba, arcba kúszó) panaszok: bizsergés, zsibbadás, érzéskiesés

 • beszédzavar

 • szédülés/egyensúlyzavar

 • ritka esetben ájulás

4. A migrén fázisai

 

Az alábbi fázisok nem minden esetben alakulnak ki így lépésről-lépésre, sőt az is előfordulhat, hogy rögtön a fejfájást tapasztalod. A fázisok hossza és intenzitása egyénenként változó lehet.

 

1.Fázis: kezdeti tünetek

Néhány órával vagy nappal a roham előtt jelentkezhetnek a kezdetik tünetek, vagyis az változások a viselkedésben az energiaszintben, a hangulat ingadozása, étvágycsökkenés/fokozódás.

2.Fázis: Aura

Mint azt már említettük, nem minden esetben alakul ki aura a roham előtt 5 perccel-1 órával. A látászavarok komoly

problémát jelenthetnek ebben a fázisban.

3.Fázis: Fejfájás

Ez a fázis 4 órától akár 72 óráig is eltarthat. A féloldali, lüktető, erős fejfájás mellett émelygés, hányás, fény-és zajérzékenység is jelentkezhet.

4.Fázis: a tünetek feloszlása

A fejfájás és a kísérő tünetek fokozatosan elmúlnak, azonban a szervezetet ért nagy megterhelés miatt erős fáradtságot tapasztalhatsz.

5. A migrén kezelési formái

 

Az alábbiakban bemutatom a migrén legnépszerűbb kezelési lehetőségeit.

 

a) Migrén piercing / akkupunktúra

 

A hagyományos kínai orvoslásból ismert módszer, az akupunktúra komplex hatású gyógymód, amely nem csak csillapítja a fájdalmat, hanem az egész szervezet élettani egyensúlyát állítja helyre. A bőr alá hatoló akupunktúrás tűvel az idegpályák összeköttetéseinél stimulálják a szöveteket. Ezen az elven működik az akupunktúrás helyekre szúrt piercing is.

 

A migrén piercing a Shenmen piercinggel együtt olyan akupunktúrás pontokba kerülnek, amelyek fájdalomcsillapító és relaxáló hatással lehetnek az egész szervezetre.

A nyugati világban először az 1990-es években divatékszerként használt piercing hatását csak ezt követően fedezték fel, amikor a viselők között jelentős mértékben csökkentek a fejfájásos panaszok. Ma már kutatások folynak ennek a hatásnak az igazolására, és a London Migraine Clinic is elindított egy komolyabb vizsgálatot ez irányba.

Hozzám, a Medical Piercing szalonba is a legtöbben migrénes fejfájással jönnek, és a visszajelzések alapján azt látom, hogy az esetek 80%-ában a migrén piercing képes komolyan mérsékelni vagy megszüntetni a migrénes fejfájás tüneteit. Jómagam is viselek Migrén piercinget és azóta teljesen tünetmentes vagyok. Emiatt határoztam el, hogy másoknak is segíteni fogok a migrén leküzdésében. Szalonom a 13. kerület, Újpesti rakpart 7. sz alatt található, ahol hetente több mint 100 hozzám fordulónak helyezek el migrén piercinget. Ha te is úgy döntesz, hogy adsz egy esélyt a fejfájás nélküli életnek, akkor itt tudsz időpontot foglalni hozzám, azonnal:

b) Migrén gyógyszerek / fájdalomcsillapító

 

Már a kezdeti fázisban alkalmazott vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is hatásosak lehetnek, azonban fontos, hogy ezeket valóban a fejfájást megelőző tünetek jelentkezésekor kell bevenni, ugyanis idő kell, amíg felszívódnak és kifejtik hatásukat. Ilyen szerek lehetnek a paracetamol, ibuprofén és aszpirin hatóanyag tartalmú gyógyszerek, amelyeket bátran kérhet a patikákban.

A roham ideje alatt csak nagyon erős fájdalomcsillapító képes hatni, amelyet az orvos írhat elő, és adagolásuk nagyon szigorú.

 

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók tartós szedése is fejfájási rohamokat okozhat! Éppen ezért fontos a folyamatos, szakorvosi kontroll.

c) Triptán

 

A triptán hatóanyag tartalmú gyógyszereket speciálisan a migrénre fejlesztették ki, és csak orvos írhatja fel. Fontos, hogy ez egy kiegészítő terápia, így érdemes más kezeléseket is bevetni a migrén megelőzésére/megszűntetésére.

 

Formái:

 • tabletta

 • orrspray

 • injekció

 

A triptán hatására az agy vérerei összeszűkülnek, ezáltal megakadályozza azok kitágulását (a migrén egyik fő okát).

Fontos, hogy csak orvosi felügyelet mellett alkalmazza a gyógyszert, tehát pontosan tartsa be az előírt adagolást, illetve rendszeresen vegyen részt kontroll vizsgálatokon. A gyógyszer túladagolása szintén fejfájást válthat ki.

A triptán mellékhatásai lehetnek:

 • zsibbadás

 • melegségérzet

 • bőrpír

 • merevség

 • nehézérzés az arcon, végtagokban és a mellkasban

 • ritka esetben: szájszárazság, hányinger, bágyadtság

d) Egyéb kezelések

A hányáscsillapító gyógyszerek közül felfedezték, hogy bizonyos hatóanyag tartalommal rendelkező tabletták segíthetnek a migrén tüneteinek enyhítésében abban az esetben, ha nem tapasztalsz hányingert, hányást.

 

A gyógyszerek kombinációja (vény nélküli, triptán tartalmú és hányáscsillapító) nagymértékben csökkentheti a migrén okozta kellemetlen tüneteket. Ez azonban mind csak tüneti terápia, magát a kiváltó okot egyik gyógyszer sem kezeli!

6. Migrén kezelése otthon a mindennapokban

Könnyű lenne azt mondani, hogy az első és legfontosabb, hogy kerüld el a migrén fő kiváltó okát a stresszt, de ennek kivitelezése a mai, rohanó világban szinte lehetetlen. Éppen ezért összegyűjtöttem néhány fontos tanácsot, amit biztosan megtehetsz annak érdekében, hogy a fejfájás ne keserítse meg annyira a napjaidat:

 • A roham alatt enyhítd fájdalmát hideg vizes borogatással, vagy törölközőbe csavart jégzselével.

 • A gyömbér-, csalán-, vagy a citromfű tea is képes enyhíteni a migrén okozta kellemetlenségeket.

 • Mozogj rendszeresen!

 • Kis mennyiségben a koffein is pozitívan hathat, azonban érdemes megfigyelni először, hogy biztosan nem vált ki nálad a kávé migrénes rohamot.

 • Kerüld el a kiváltó okokat. Főként azokat ételeket és italokat száműzd, amelyek fogyasztásától már biztosan tapasztaltad, hogy fáj a fejed tőlük.

 • Ha a menstruációhoz köthetően jelentkezik nálad a migrén, érdemes magnéziumot szedned, amely segíthet megelőzni a migrént.

 • Helyeztess el egy migrén piercinget, hogy a lehető legjobban enhyülhessenek a tüneteid!

7. A migrén szövődményei

 

Egy igazán friss kutatásban (2022.november 23.) MRI felvételekkel igazolták, hogy a migrén megváltoztatja az agy szerkezetét, ugyanis a rohamok károsíthatják az agy kisereit. Ez a folyamat hasonló szerkezetbeli elváltozást okoz, mint a demencia.

A migrén másik szövődménye lehet az agyvérzés is. Az ischaemiás agyvérzés (vagyis az erek elzáródásából adódó bizonyos agyi terület elhalása) gyakrabban fordul elő migrénben szenvedők körében.

A migrénhez számos lelki probléma is társulhat, ugyanis a betegség jelentős mértékben megnehezítheti például a társas kapcsolódást is. Bizonyított, hogy a migrénesek között gyakrabban fordul elő:

 • szorongás

 • pánikzavar

 • depresszió

 • bipoláris személyiségzavar

8. A migrén kezelése migrén / shenmen piercing-gel.

 

Már az ősi Kínában felismerték, hogy a fül bizonyos pontjainak ingerelése pozitív hatással lehet bizonyos belső folyamatokra. Megfigyelték, hogy egyes pontok a külső fül területén összeköttetésben állnak a szervekkel, és ezeket lejegyezték. Hasonló módon jött létre a talp és a kéz reflexológiája is.

A migrén (angol nevén daith piercing) és a shenmen piercing is ez alapján működik. A szúrás helyén lévő piercing állandó inger alatt tartja a vagusnak is nevezett X. agyideget (más néven bolygóideg), amely fájdalomcsillapító, nyugtató, szorongáscsökkentő hatással van az egész szervezetre. 

A nyugati világban a daith piercinget csak az 1990-es években kezdték el használni, akkor is csak divatként, nem a gyógyhatása miatt. Azonban a használók megfigyelték, hogy kevesebbet vagy egyáltalán nem fáj a fejük a piercing behelyezése óta, illetve a szorongásuk is csökkent. Ekkor kezdték el vizsgálni a szervezetre gyakorolt hatását.

A shenmen piercing Magyarországon 1985-től kezdett elterjedni, miután Dr. Eőry Ajándok meghívott egy amerikai pszichiátert, Dr. Michael Smith-t, aki hazájában eredményesen kezelt kábítószer- és alkoholfüggőket ennek a pontnak az akupunktúrás terápiájával.

A migrén piercinget a hallójárat fölötti redőbe szúrják, míg a shenmen piercing helye a fülkagyló legfelső szegmensében található. A szúrás igen nagy pontosságot és precizitást igényel.

A London Migraine Clinic által végzett kutatásban migrénnel küzdő egyéneket vizsgáltak, akik daith piercinget kaptak.

A kutatás eredményei a következők:

 • a résztvevők 75%-a állítja, hogy a piercing behelyezését követően a fejfájásuk jelentős mértékben enyhül vagy teljesen elmúlt

 • a piercinget használók 82%-a teljesen elégedett

 • mindössze 11%-uk számolt be arról, hogy nem észlelt jelentős változást a szúrást követően

A kutatást végző orvosok, Dr Chris Blatchley és Arnold Wilkins professzor szerint ez az eljárás kevésbé terheli meg a szervezetet, mint az állandó gyógyszerek alkalmazása, illetve ha megfelelő szakember végzi a szúrást, akkor a pozitív eredmény akár ennél is magasabb arányú lehet.

forrás: https://www.london-migraine-clinic.co.uk/wp-content/uploads/2017/10/Daith-Survey-Report-Version-2-EV1-24-10-17.pdf

9. Mennyire hatásos a migrén piercing?

 

Ahogyan a fenti 2017-ben publikált amerikai kutatás eredményeiből látszik, a migrén piercinget kapott alanyok 75%-ánál részlegesen vagy teljesen elmúlt a fejfájás.

Magyaroszágon jelenleg több tízezer főre tehetjük azon emberek számát, akik jelentős vagy teljes javulást értek el a migrén piercing által.

Jómagam azt látom - azon túl, hogy mind én mind a fiam teljesen tünetmentesek vagyunk a saját migrén piercingünk beszúrása óta - hogy a vendégeink 95%-ánál hatásos a migrén piercing. Rengeteg pozitív beszámoló érkezik, ezek közül csak néhányat másolok be most ide, de az összeset el tudod olvasni a Google oldalunkon ide kattntva.

"Boldog vagyok, hogy végül hosszú idő után a migrén piercing mellett döntöttem. Nem bántam meg! Gabi keze pedig tűpontos és magabiztos! Köszönöm, nagyon hálás vagyok! u.i.: az, hogy még 2 héttel később is megkérdeztétek hogy vagyok, elképesztően jólesett!"

"A gyerekem állandó fejfájással küzdött (és vele együtt mi is küzdöttünk), majd egy barátnőm ajánlotta a migrén piercinget. Nem tudtam, hogy 13 éveseknek is lehet, de a sok gyógyszer miatt végül mi is beleegyeztünk. Gabi megnyugtató és kedves volt, és hiába stresszelte túl a lányom a dolgot, mégis egy pozitív élménynek marad meg számára. Pláne, hogy azóta nem kell hetente fejfájás miatt az ágyat nyomnia, hanem mehet bandázni a barátokkal!"

"Először migrén piercinget kaptam, de valahogy nem hozta meg a várt eredményt. Visszamentem a Medical Piercinghez, és akkor javasolták a Shenment is. Belementem, mert már nem akartam több gyógyszert beszedni. Mondhatom, abszolút nem bántam meg! Hálás vagyok, hogy nem adtam fel, Gabinak pedig köszönöm a türelmet! Én csak ajánlani tudom, főleg a kettőt együtt!"

"Felesleges gyógyszert szedni, minél hamarabb csináltasd meg a migrén piercinget (a Shenmennel együtt). Biztos lehetsz a hatásában!"

10. Migrén piercing időpontfoglalás

 

Ha már hozzám hasonlóan minden lehetséges kezelési módot kipróbáltál a migrénedre, de semmi nem hozott tartós javulást, akkor mindenképpen javaslom, hogy adj egy próbát a migrén piercingnek! Hétről hétre látom a változást azokon aki hozzám fordulnak és jómagam is tünetmentes vagyok a piercingem behelyezése óta.

Várlak szeretettel a 13. kerület Újpesti rakart 7. alatt található szalonomban! Csak kattints a gombra, foglalj időpontot 2 perc alatt és adj egy esélyt a fejfájás nélküli életnek!

Árlista

Szalonomban készpénzzel és bankkártyával is fizethetsz.

Garancia

Amennyiben Shenmen- / Migrén piercingeddel 14 nap után sem tapasztalsz semmilyen javulást / tünet enyhülést, akkor díjmentesen behelyezek a másik füledbe is egy megerősítő piercinget!

MIGRÉN VAGY SHENMEN PIERCING BESZÚRÁS

 • Állapotfelmérés

 • Érzéstelenítés

 • 1 db orvosi ékszer

 • Kézi bemérés + tűpontos piercing beszúrás

 • Utánkövetés

 • GARANCIA

24.900 Ft

MIGRÉN PLUSZ SHENMEN PIERCING BESZÚRÁS

 • Állapotfelmérés

 • Érzéstelenítés

 • 2 db orvosi ékszer

 • Kézi bemérés + tűpontos piercing beszúrás

 • Utánkövetés

 • GARANCIA

 • 50% kedvezmény a 2. piercingre

36.900 Ft