top of page

Migrén piercing terhesség alatt - miért nem ajánlott?

Frissítve: 2023. júl. 12.

A migrén piercing sokaknak ajánlott, és majdnem az összes fejfájás típus esetén lehet hatékony kiegészítő terápia. Annak ellenére, hogy még gyereknek is ajánljuk ezt a közérzetjavító testékszert, egy esetben nem javasolt, és ez a várandósság.

Hogyan hat a migrén piercing? Milyen esetekben segíthet? Miért nem ajánlott a migrén piercing terhesség alatt? Mi az orvosok állásfoglalása erről a módszerről? Megtudhatod most ebből a cikkből!


Így hat a migrén piercing

A migrén piercing az ősi kínai orvoslásból eredeztethető, és alapjának az akupunktúrát tekintjük. A kezelés során a meridiánok mentén speciális, vékony tűt szúrnak be (egyszerre általában többet is), hogy ez által feloldják azt a blokkot, amely az életenergia (Qi, azaz csi) útjában áll.


A migrén piercinget a hallójárat fölötti redőbe szúrják, amely egy kanyargós kis porcdarabban van, tehát egy nehezen elérhető helyről beszélünk, ezért átszúrása tapasztalatot és pontosságot igényel.


Mivel a piercing helye összeköttetésben áll a vagus, X. agyideggel, ezért az ékszer állandó inger alatt tartja azt, amely hatására csökkenhet a fájdalom és oldódhat a szorongás.

Emiatt is érdemes átgondolni azt, hogy a migrén piercing terhesség alatt milyen hatást gyakorolhat az anya és a magzat szervezetére.

Szeretnél többet tudni a migrén piercingről? Ide kattintva elolvashatod kisokosunkat!


Ezekben az esetekben érdemes migrén piercinget csináltatni

A piercing ajánlott a migrén minden fajtája esetén (aurás, aura nélküli, csak aura, migrén nélkül), de nem csak ennél a fejfájás típusnál segíthet!


Az alábbi kutatás is igazolja a migrén piercing hatékonyságát:

A Frontiers in Neurology 2017-ben publikált egy esetet, amelyben egy 54 éves férfi történetét mutatták be, aki krónikus migrénes rohamokkal küzdött. A páciensnél szinte az összes gyógyszeres terápiát alkalmazták már, tünetei azonban továbbra sem enyhültek. A férfi ez után került be a Frontiers által készített vizsgálatba, amely során rendszeres fülakupunktúrát végeztek mindkét fülén. A kezeléseket követően kevésbé volt szüksége fájdalomcsillapítókra és körülbelül havonta négyszer, csak a legkisebb dózisban alkalmazta az enyhe hatóanyagú tablettát.


A második leggyakoribb fejfájás, a tenziós fejfájás esetén is sokan pozitív eredményekről számoltak be. A főként nőket érintő fejfájás a tarkótájon, illetve abroncsszerűen az egészen fejen jelentkezik, és fokozhatja a fogcsikorgatás, ízületi fájdalom, valamint a fejsérülés is.

Ciklikusan jelentkező fejfájásra (cluster) szintén alternatív megoldást nyújthat a migrén piercing, továbbá a hormonális és a frontérzékeny fejfájás kiegészítő kezelése is lehet.

Bár a várandósság is jelentkezhet hormonális fejfájás, a migrén piercing terhesség alatt sajnos nem ajánlott. Lássuk, miért!


Migrén piercing terhesség alatt – ezért nem ajánlott

Tekintve a migrén piercing működési elvét, elmondható, hogy az komoly hatással van a teljes szervezetre, és nem csak a fejfájást csillapítja. Az akupunktúrás pont miatt érvényesülnek a további jótékony hatások is, úgy, mint például az izomfeszesség oldódása, amely a várandósság környékén nem feltétlenül biztonságos.


migrén piercing terhesség


Továbbá, mivel a X. agyideget folyamatos inger alatt tartja az ékszer, ezért az hatással lehet a magzatra is. Jelenleg nincsenek kutatások arra vonatkozóan, hogy a migrén piercing terhesség alatt milyen hatást gyakorol a várandósságra. Éppen ezért kell körültekintően bánni ezzel a témával kapcsolatban, és emiatt mondható el, hogy a migrén piercing terhesség alatt nem ajánlott.


Piercinget azért sem ajánlott terhesség alatt szúratni, mert lehetséges, hogy a szüléshez amúgy is el kell majd távolítani, illetve később a baba könnyen belekaphat és kiránthatja az ékszert.


Orvosi vélemények a migrén piercingről

Sok orvos még ma is óvatosan, vagy egyáltalán nem nyilatkozik a közérzetjavító testékszerekről. E mögött leggyakrabban az áll, hogy nincs tapasztalatuk a témában, vagy egyáltalán nem hallottak róla.

Tapasztalataim szerint, az az orvos, aki ismeri a migrén piercinget és annak működési elvét, javasolni fogja a migrén piercing kiegészítő kezeléseként. Azonban a migrén piercing terhesség alatt továbbra sem lesz ajánlott az orvosok által sem.Bár a migrén piercing terhesség alatt nem javasolt, a szülést követő 6. héttől várlak szeretettel, ha már semmilyen megoldás nem hat a fejfájásodra! Foglalj most időpontot online!729 megtekintés0 hozzászólás

Akár már holnap várunk!

Csak válaszd ki a Medical Piercing csapatából, aki szimpatikus és azonnal tudsz hozzá időpontot foglalni, bármelyik piercing kezelésre!

bottom of page