top of page

Shenmen piercing ADHD ellen

Az ADHD (angolul: Attention Deficit Hyperactivity Disorder, magyarul figyelemhiányos vagy hiperaktivitási zavar) egy olyan neuropszichiátriai rendellenesség, amely fennállása esetén az egyénre jellemző a figyelemhiány, hiperaktivitás és impulzivitás.


A következőkben részletesen kitérünk magára a problémára, valamint összefoglaljuk, hogy hogyan segíthet a Shenmen piercing ADHD ellen, illetve bemutatjuk, hogyan zajlik annak beszúrása.


Gyakori kérdések az ADHD-ról

Annak érdekében, hogy átlátható legyen, miről is szól az ADHD, összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat, így teljesebb képet kaphatsz, néhány perc alatt.


Mi az ADHD?

Az ADHD olyan neuropszichiátriai (azaz idegrendszeri és mentális) rendellenesség, amely az agyi működés különféle aspektusait érinti, jellemzően a figyelemközpont működési zavarai miatt jön létre. Ez a probléma ma Magyarországon körülbelül 70 ezer fiatalkorút érint. Leggyakrabban gyerekeknél diagnosztizálják, de felnőtteknél is előfordulhat.


Mik lehetnek az ADHD okai?

A pontos okok nem teljesen ismertek, de genetikai, környezeti és neurobiológiai tényezők egyaránt szerepet játszhatnak. Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor magzati oxigénhiányos állapot váltja ki az ADHD-t.


Mik az ADHD tünetei?

A tüneteket viszonylag korán, az óvodáskor végén, illetve az iskola megkezdésekor észre lehet venni, hiszen ekkor a gyermekek teljesítményét és koncentrációs képességét különböző feladatokkal mérik fel. Bizonyos szakemberek szerint akár már csecsemőkorban, de legalább 2 éves kortól láthatók az ADHD jelei.

A tünetek 3 nagy területre oszthatók fel.


Figyelemhiány:

   - Nehézségek a figyelem fenntartásában és a tevékenységek befejezésében.

   - Gyakori figyelemelterelődés és fókuszálási problémák.

   - Úgy tűnhet, mintha az illető álmodozna vagy nem figyelne oda.

Hiperaktivitás:

   - Folyamatos mozgásigény, nyugtalanság.

   - Nehezen tudnak nyugodtan ülni.

Impulzivitás – azaz gondolkodás nélküli cselekvés:

   - Gyors döntéseket hoznak, anélkül, hogy átgondolnák a következményeket.

   - Nehezen várják ki a sorukat, gyakran közbeszólnak vagy megszakítanak másokat.

A tüneteknél figyelembe kell venni, hogy azok egyaránt jelen vannak-e az iskolában/munkában, illetve otthon is.Shenemn piercing ADHD ellen


Hogyan diagnosztizálják az ADHD-t?

Az ADHD gyakran szinte láthatatlan, éppen ezért sokszor aluldiagnosztizált problémáról van szó. Alapvetően a diagnózist pszichiáter vagy más szakorvos állapítja meg.

A diagnózis felállítása többnyire a tünetek alapján, valamint a klinikai értékelések és tesztek segítségével történik.


Milyen kezelési módok léteznek ADHD ellen?

Gyógyszeres terápia:

Stimuláns gyógyszereket, például metilfenidát vagy amfetamin alapú készítményeket gyakran alkalmaznak a tünetek kezelésére. Nem stimuláns gyógyszerek is használhatók, különösen, ha a stimulánsok nem hatékonyak vagy mellékhatások alakulnak ki.


Viselkedésterápia:

Pszichológiai tanácsadás, kognitív viselkedésterápia és szülői tréningek segíthetnek a készségek fejlesztésében és a viselkedési problémák kezelésében.


Környezeti és életmódbeli változtatások:

Strukturált környezet kialakítása, napi rutinok és az alapos szervezettség segíthetnek az ADHD-s személyeknek a mindennapi feladatok és tevékenységek elvégzésében.


Shenmen piercing ADHD ellen:

Kiegészítő terápiáként, alternatív módszerekkel is lehet próbálkozni az ADHD tüneteinek csökkentésében. Ilyen lehet például a Shenmen piercing is, amely akupunktúrás alapokra helyezve enyhítheti a tüneteket.


Az ADHD-vel élő emberek sokszor sikeresen megbirkóznak a kihívásokkal, különösen akkor, ha megfelelő kezelésben részesülnek és támogatást is kapnak. A tünetek változhatnak az életkor előrehaladtával és bizonyos körülmények is befolyásolhatják azok erősségét.


Shenmen piercing ADHD ellen – így segíthet

A Shenmen piercing egy olyan közérzetjavító testékszer, amely a kínai orvoslás és az akupunktúra hagyományaira épít. Az akupunktúra szerint az emberi test életenergiája, avagy a "chi" bizonyos csatornákon keresztül (meridián) áramlik. A Shenmen egy ilyen meridián mentén elhelyezkedő pont, amely a fülben található, és ennek ingerlése pozitív hatást gyakorolhat az emberi szervezetre, ide értve a stresszcsökkentő és fájdalomcsillapító hatást is.


Az akupunktúrás pontok stimulálása egyes emberekben javíthatja az általános jólétet és csökkentheti a stresszt, a fájdalmat és más tüneteket, a tudományos kutatások nem szolgálnak egyértelmű bizonyítékkal arra vonatkozóan, hogy az akupunktúra hatékonyan kezelné az ADHD tüneteit.


Egyetlen kutatást találtunk a figyelemhiányos zavarok és az akupunktúrás kezelések kapcsolatának vizsgálatára:


A Medical Acupuncture 2020-as vizsgálatában a fő akupunktúrás pontok (közöttük a fül shenmen pont is) ingerlésének hatásait vizsgálták három páciensen: egy 65 éves hölgyet, egy 25 éves egyetemista diákot és egy 12 éves fiút vontak be a kutatásba. Mindhárom esetben az akupunktúrás kezelések jelentős mértékű javulást hoztak a figyelemzavarban. 


Az ADHD kezelése összetett és általában egyénre szabott, és általában magában foglalja a terápiát, gyógyszereket és más intervenciókat, például kognitív viselkedésterápiát vagy tanácsadást. A Shenmen piercing vagy más alternatív terápiák használata előtt mindig fontos konzultálni az orvossal vagy más egészségügyi szakemberrel, különösen egy olyan állapot esetén, mint az ADHD, ahol a hatékony kezelés és támogatás kulcsfontosságú lehet.


Így zajlik a Shenmen piercing beszúrása

A Medical Piercingnél a rendelőbe érkezve először is egy állapotfelmérést végzünk a Shenmen piercing behelyezése előtt. Megvizsgáljuk a füled állapotát, kikérdezünk a panaszaidról és felvesszük a kórelőzményeket is.


Ezt követően egy tűpontos bemérés alapján meghatározzuk a Shenmen piercing pontos helyét a füleden.


A rendelőben használt piercingek mind orvosi fémből készültek, amelyeket autokláv gépben a behelyezés előtt fertőtlenítettünk.


A szúrás csak pár pillanat, amely során rovarcsípés-szerű kellemetlen érzetet tapasztalhatsz, azonban az orvosi fémből készült piercing behelyezését követően már el is múlik ez az érzés.


A szúrást követően néhány percig még beszélgetünk, közben megfigyeljük, minden rendben van-e, majd, ha vásároltál, akkor a garancialappal együtt haza engedünk. Ezt követően sem engedjük el a kezed, ugyanis rendszeresen kapni fogsz e-mailben fontos tudnivalókat többek között a Shenmen piercing használatával, ápolásával kapcsolatos fontos tanácsokról.


Fontosnak tartjuk a vendégeink utánkövetését, éppen ezért 2 hét múlva kérünk tőled egy visszajelzést arról, hogy hogyan érzed magad a piercing behelyezése óta, tapasztaltál-e javulást, ha igen, mik azok, ha nem, akkor pedig a garancia értelmében egyeztetünk egy újabb időpontot.

 

Figyelemzavarral küzdesz? Kipróbálnád a Shenmen piercinget ADHD ellen? Adj egy esélyt ennek a módszernek! Tapasztalt piercereink várnak budapesti szalonunkban!17 megtekintés0 hozzászólás

Akár már holnap várunk!

Csak válaszd ki a Medical Piercing csapatából, aki szimpatikus és azonnal tudsz hozzá időpontot foglalni, bármelyik piercing kezelésre!

bottom of page